Narman'a Modern Öğrenci Yurdu

NARMAN’A MODERN ÖĞRENCİ YURDU

NARMAN’A YURTKUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN ENSON MODEL OLARAK TASARLANAN YURDU YAPILDI

Bildiğiniz gibi Narman Yüksekokulumuz Rektörlük Makamının, 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/4-2 maddesi uyarınca yaptığı teklif ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı`nın 16/06/1995 tarihli oluru ile açılmış olup, 1997-1998 yılında, 6 Öğretim Elemanı ve 2 Programla eğitim-öğretime başlamıştı. O zamanlar İlçemizin ne bir öğrenci yurdu vardı ne de öğrencilerimizin kalacak yerleri. Çoğu öğrencilerimiz de kalacak yerleri olmadığı için memleketlerine geri dönüyor, girecekleri sınava yeniden hazırlanıyorlardı. Bu durum hem ilçemiz prestijine ağır bir darbe vuruyor hem de ekonomik ve sosyo kültürel anlamda çok ciddi kayıplar vermemize sebep oluyordu. 1995 senesinden günümüze kadar olan bu 23 senelik süreçte neleri kaybettiğimizi ve son durumda neleri kazandığımızı ilçe belediye başkanımız Sayın Yücel Ahmet İŞLEYEN anlattı.

‘‘Kendi Evimi Öğrencilere Tahsis Ettim’’

Narman’a okumaya gelen öğrencilerin durumu nasıldı?

Bu okul buraya 23 yıl önce yapıldı. İlk yıllar gelen öğrenciler özellikle bütünlemeye kalan öğrencilerden onbeş tane kız çocuğu gelmişti. Biz bütünlemeye geldik kalacak yerimiz yok onbeş gün burada kalmamız lazım bize yardım edin dediler. Bende hanıma sen annenlere git ben de annemlere gideceğim ve çocuklara bu evi tahsis etmemiz lazım dedim. O zamanlar belediye başkanı değildim. İçersinde yiyecek ve içecekleriyle her türlü malzemeleriyle beraber sınavları bitene kadar öğrenciler kaldı. Öğrenciler genel de yerel iradeden bir beklenti içersine giriyor. Geliyor kayıt yaptırıyor ve çantasını alarak ben nerde kalacağım diye belediyenin önüne geliyorlar. Buraya gelen öğrencilerden birçoğu barınacak yer olmadığı için kayıt yaptıramadığı için memleketlerine geri dönüyorlardı.

‘‘Eski İç İşleri Bakanımız Efkan ALA Olmasa Bu Yurt Buraya Yapılmazdı’’

Narman’ın böyle modern bir yurt kazanmasında kimlerin katkısı oldu?

Bizler yıllarca buraya yurt yaptırmak için ciddi çabalar sarfettik. İlçenin nüfusu az, Türkiye de yurt ihtiyacı çok fazla iken Narman’a çok bakmadılar. YURTKUR’un sitesine girilirse sayfada da görünür. Öğrenci mevcudunda bütün illerde yüzde yirmisi barınabilirken, Narman’da bugün bu sayı yüzde altmışı geçti. Bu yurdun buraya yapılmasında başta Hükümetimiz ve Eski İç İşleri Bakanımız Sayın Efkan ALA’nın çok ciddi gayretleri oldu. Ve yurt sonunda yapıldı.

‘‘Asli Görevimiz Yurt Yapmak Değildir Ama…’’

Neden bu duruma bu kadar çaba sarf ettiniz?

2015 yılında Türkiye’de sadece ilçe statüsünde Narman’a bu yurt verildi. Bizler de Erzurum’dan bir yatırımcı kardeşimizi bulduk. Kardeşimiz biraz zorlandı ama bu yurdu buraya yaptık. Şu riski ortadan kaldırdı; bazı ilçelerde yurt olmadığı için yüksekokullar kapanma riskiyle karşı karşıya ama Narman’da artık bu risk yok.  Neden bu duruma bu kadar çaba sarf ettik?  Yüksekokulların  yerleşim birimlerine katkıları tartışmasız çok yüksek. Başta kültür kaynaşması oluyor ve ilçedeki ekonomiye çok ciddi katkı sağlıyor. Bir belediye başkanı olarak asli görevimiz yurt yapmak değildir ama ilçedeki bu önemli sorunu tespit edip çözüm noktasında yıllarca mücadele verdik ve Allah’a şükürler olsun yurdu sonunda hizmete açtık. Ve bu kadar modern bir yurdun Erzurum İlçelerinde sadece Narman’a yapılmış olmasının gururunu yaşadık.

‘‘En Son Model Planlanıp Projelenen Bir Yurt Yapıldı’’

Yurdun genel özelliklerinden biraz bahseder misiniz?

Şu anüçyüz kapasiteye sahip olan yurt, YURTKUR  Genel Müdürlüğünün en son model olarak planlayıp projelediği bir yurttur.

Mesela ortak kullanım alanları, salonları, mescitleri, odaların içerisinde banyo ve tuvaletleri, ayrıca okuma odaları olarak çok modern bir şekilde inşa ettik. Narman için önemli bir kazanım oldu ve bu problemde çözülmüş oldu.

‘‘Çok Sabrettik’’

Peki bizlere son olarak neler söylemek istersiniz?

Yıllarca bizler belediye binamızın üst iki katını öğrencilerimize tahsis ettik. Hepimiz zemin katlarda çok sıkışık vaziyette çok zor şartlar altında hizmetler verdik. Bunu da Narman için yaptık. Ama artık sabırlarımızın ve çapalarımızın neticesini görmekteyiz. Sıkıntılar çekip sabreden öğrencilerimiz modern yurtta eğitimlerini görürken, sıkıntılar çekip daracık bir zemin katta belediye hizmetinde çalışan personelimiz de yine başta Hükümetimiz ve Eski İç İşleri Bakanımız Sayın Efkan ALA’nın katkılarıyla yapılan yeni hizmet binamıza kavuştu. Öğrencilerimiz modern bir yurda kavuştu bizler de modern bir belediye binasına kavuştuk. Vesselam sonunda sabredenler muradına erdi. Ve Narman kazandı.